Arrow2 20d72d22d91e90c5fb9075895e512ec7793f95e93bdf62bc691587eb6e351186
Zobacz inne
książki

Wzór na smak
FULL MEAL PUBLISHING HOUSE

79 zł
Tabela rozmiarów
Dostępne kolory:
Gotowe do wysyłki w 3 dni robocze DLACZEGO NIE JUTRO?
Opis - Wzór na smak - FULL MEAL PUBLISHING HOUSE

Oto kolejna książka kulinarna, przygotowana i wydana przez zespół UST. Tym razem będzie o smakach, u tym dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym. O tym, co to jest umami, jaka jest rola konsystencji i kolorów. Z czym połaczyć bakłażana, truskawki, ryby. Autorem "Wzoru na smak" jest Grzegorz Łapanowski, zdjęcia wykonał Krzysztof Kozanowski, a niezwykle piękną szatę graficzną opracowała Joanna Skiba.

Grzegorza Łapanowskiego znacie m.in. z warszawskiego Food Lab Studio, z fundacji Szkoła na Widelcu, z telewizji. Wiecie, że gotuje, szkoli kucharzy, pracuje z dzieciakami. Ale pewnie nie wiecie, że Grzegorz od lat notuje w swoim kajecie najlepsze kombinacje składników. O smakach i nowych daniach myśli bez wytchnienia. To kucharz z pasją, wciąż głodny nowych odkryć. Z jego poszukiwań, badań i eksperymentów narodził się pomysł na książkę „Wzór na smak” – jej premiera już na początku kwietnia.

Na tapetę idzie słodki, kwaśny, gorzki, słony, ale też smak umami i tłusty – Łapanowski rzeczowo tłumaczy, jak te smaki na nas „działają” i jak wykorzystać ich moc, żeby stworzyć dania idealne. Wyjaśnia dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym, skąd bierze się „mięsność” umami i na czym polega fenomen kostki rosołowej. Opowiada o roli konsystencji i kolorów w dobieraniu składników, które mają się spotkać na talerzu. O tym, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych
trików można wydobyć to, co najlepsze, jego głębię, charakter. Jak najlepiej potraktować np. pomidora, jak go pokroić, zetrzeć, zmielić, posiekać, upiec, ugotować, udusić. Grzegorz zdradza z czego zrobić doskonałą panierkę i jak przygotować idealnego soczystego kurczaka. Opisuje, jak wydobyć kwintesencję smaku bazylii, tymianku, rozmarynu, szałwii, anyżu, kopru włoskiego, czosnku, cebuli, cytryny, łącząc je z wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną czy rybami.
Łapanowski rozszyfrowuje i tłumaczy najbardziej uniwersalne połączenia smaków, ale też podrzuca pomysły na nowe, nieoczywiste zestawienia. Znajdziecie tu kulinarne opowieści, przepisy i przykłady najlepszych połączeń składników. To książka o spotkaniu smaków. Idealna ściąga dla początkujących, a jednocześnie świetna inspiracja dla zaprawionych w bojach pasjonatów gotowania.

ilość stron 252

papier offset

okładka twarda ze złotym tłoczeniem

ilość stron 252

„Wzór na smak”, Grzegorz Łapanowski, Wydawnictwo Full Meal 2017

Rozwiń i zobacz więcej informacji Kolko strzalka up 9e124c6bee8a2d2d56d0c1557161574d31949a7844dc6ff1554ef13c584bd03f Mniej informacji Kolko strzalka up 9e124c6bee8a2d2d56d0c1557161574d31949a7844dc6ff1554ef13c584bd03f
Sygnet 999682f670c823820469f1dea0791d7b53911f588eacafaa47f5e4b6798d60a6 Mustache.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Blue loader bf858f26b65a5e7f970b8dcc299b009e3144531a9a2dad50a32465ed01f5ca21